2 Beyazıt döneminde yaşanan olaylar nelerdir? Son Dakika Eğitim Haberleri
Fransa kralı Osmanlılara karşı yapacağı haçlı seferinde Cem’den yararlanmayı düşündü. Cem Fransa kralıyla Napoli’ye geldiğinde öldü. Şehir Merkezi, Hacı İlyas Mahallesinde bulunan II. Bayezid Külliyesi Şehzadeler Gezi yolu kıyısındadır. Usta yazar Abdurrahman Dilipak sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda ‘Şeytana karşı uyanış’ mitingi düzenleyeceklerini açıkladı… Sultan II. Bayezid, sarayının duvarlarına güvenemediğinden sarayın bahçesinde bir çadır kurdurarak on gün kadar orada ikamet etti. Barak Reis’in bu kahramanlığından dolayı Sapienza Adası’na “Barak Reis Adası” ismi verildi. Amiral Melchior Trevisano, Mora’daki Venedik üslerinin başkumandanı ilan edildi ve yoğun bir müdafaa hazırlığına başlandı. Padişahların bizzat ordunun başında başkumandan olarak katıldıkları bu seferlere “Sefer-i Hümayûn” denilmektedir. Cem Sultan Avrupa’dayken, İspanyollar karşısında yenilgiye uğrayan Endülüs’teki Müslümanlar Osmanlı Devleti’nden yardım istemişlerdi.
Sınıf İnsan Hakları ve Demokrasi Yıllık Planı 2022 – 2023
Osmanlı kuvvetleri, askerlerin tüm silah ve cephanelerini yanlarına alarak çekilmesine izin verilmesi hâlinde, kaleyi teslim edeceklerini taahhüt ettiler. Kaleye yardım gelmesinden korkan Napoli Kralı bu anlaşmayı kabul etti. Böylece 8 bin Osmanlı askeri tüm mühimmatları ile gemilere binip, Otranto Boğazı’nı geçerek Arnavutluk’ta Osmanlı topraklarına çıktı. Bayezid’in ordusuyla Yenişehir ovasında savaşıp yenilen Cem Sultan önce Konya’ya kaçtı. Konya’da yeterince destek bulamadıktan sonra Tarsus’a geçti.
Suriye’yi elde tutmak için Çukurova’da yerleşmek ve hâkim olmak için Fırat ötesi ülkeleri ellerinde bulundurmak istiyorlardı. Her iki Türk devletinin jeopolitik bakımdan menfaatleri Çukurova’da çatışıyordu. Bu çerezleri web sitenizde çalıştırmadan önce kullanıcının onayını almanız zorunludur. 16 Ağustos’ta ise Koron’nun yine karşı koymadan teslim olması ile Venedik’in Yunanistan ile hiçbir bağlantısı kalmadı. 3 Aralık 1500 tarihinde Venedik donanması Navarin önlerine kadar geldi. Venediklilerce ele geçirilen bir Hıristiyan Arnavut kale kapısını onlara açtı. Venedikliler böylece Navarin’i ele geçirdiklerini zannederken Kemal Reis 30 savaş gemisi ile limana girdi ve 8 Venedik gemisini ele geçirdi.
Şehzade Korkut[değiştir | kaynağı değiştir]
Bayezid sükûneti seven, memleketi mâmur, halkı refah içinde görmek isteyen bir padişah olmakla beraber bu emeline ulaşamadı. Bunun birçok sebebi arasında kendisinin giderek hoşgörüden uzaklaşmasının ve yönetimi ehil olmayan kişilere bırakmasının da payı vardır. 1492 ve 1502 yıllarındaki veba salgınları pek çok ölüme yol açmış, altı yıl süren bir kıtlık da büyük sıkıntılar doğurmuştu. İstanbul’da 11 Eylül 1509’da başlayıp kırk beş gün süren deprem, 1070 evle 109 mescidin yıkılmasına ve 5000’den fazla can kaybına sebep olduğundan “küçük kıyamet” diye anılmıştı. Şehzadeler arasında baş gösteren saltanat mücadelesi ile buna eklenen Şahkulu İsyanı ise Bayezid’i önce tahtından, sonra da hayatından etti. Bayezid büyük oğlu Ahmed’i tahta geçirmek üzere İstanbul’a çağırdı. Veliaht Şehzade Ahmed’in Maltepe’ye kadar gelmesi üzerine Şehzade Selim’i destekleyen birlikler ayaklandı.
{
Üçüncü Sefer-i Hümayun[değiştir | kaynağı değiştir]
|}
Üst pencereler, yanlarda, her kemerin İçinde ikişer adettir. Son cemaat yeri tarafında, mahfil üstünde üç tane bulunmaktadır. Mihrap duvarında üç adet sivri kemerli ve bir tane yuvarlak pencere vardır, küçük yan kubbelerin altında ise ikişer adet pencere bulunmaktadır. Kubbeyi taşıyan büyük yan kemer içlerinde, üstte içi yuvarlak sekiz pencere vardır7. Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. Maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir. Şah İsmail Safevî, Diyarbakır ve Taşkent arasında uzanan geniş topraklara hâkim olmak istiyordu. Osmanlı Devleti’nden Doğu Anadolu’yu almak isteyen Şah İsmail, Anadolu’ya kendi adamlannı gönderdi. Anadolu’daki Türkmenleri kazanmak ve kendi ta-raflanna çekmek isteyen Şah İsmail’in adamları yoğun bir propaganda faaliyetine başladılar.
Sultan II. Bayezid, Venedik seferine çıkmak üzere, 31 Mayıs 1499 günü İstanbul’dan ayrıldı. Amiral Melchior Trevisano, Mora’daki Venedik üslerinin başkumandanı tayin edildi ve hummalı bir savunma hazırlığına başlandı. Venedik’e ağır bir darbe vurmak isteğinde olan II. Bu sıralarda Venedik’in Mora’da yer alan deniz üsleri İnebahtı’nın üzerinde Güney Mora’nın üç yarımadasının en batısında yer alan Modon, Koron ve Navarin limanları idi. Belgrad’a ulaşarak kaleyi kuşatan Süleyman Paşa Osmanlı tarihinde II. Murat ve Fatih’ten sonra kaleyi kuşatan üçüncü kişi olmuştur. Kuşatma devam ederken Macarları yıldırmak amacıyla Erdel’e giren Süleyman Paşa burada yenilmiştir. Bu yenilgi ile başarı ihtimali kalmadığını düşünerek kuşatma kaldırıldı ve Kanuni Sultan Süleyman’a kadar bu şehir alınamadı. Bu olaylar olurken Osmanlılar’dan ümidini kesen II. Bayezid’in kayınpederi Dulkadir Beyi Alaüddevle Bozkurt Bey Memlükler’e yanaştı. Bunun üzerine azledilen Bozkurt Bey’in yerine kardeşi Şah Budak Bey tayin edildi.
Böylece resmen hükümdarlığını ilan etmiş oldu. İstanbul fethedildikten sonra, Şehzade Bayezid 7 yaşlarındaykenHadım Ali Paşarehberliğinde Amasya’ya vali oldu. Cem vakasının yatışmasını müteakip Buğdan beyi ile yapılan savaş sonucunda Kili ve Akkerman kaleleri zapt edilerek Osmanlı toprakları Kırım’la birleşmiş oldu. Bugüne kadar Osmanlı’yı, Endülüs Müslümanlarının felâketine karşı seyirci kalmakla ithâm edenler, ya bu târihî gerçekleri lâyıkıyla takdîr edemeyenler, ya da kasıtlı olan kimselerdir. Beyazıt Han devrinde Endülüs müslümanlarına elden gelen yardımın yapılmasından da geri kalınmamıştır. O’ndan, babasının açtığı fütûhât yolunda yürüyerek “Batı Roma”nın başlanmış olan fethini ikmâl etmesi bekleniyordu. Ancak, başta “Sultan Cem” vak’ası olmak üzere, alevî menşe’li “Şahkulu” isyânı gibi vak’alar, bu umûmî arzuyu gerçekleştirmesine imkân bırakmamıştır. Böyle olmasaydı, O’nun da babası Fâtih Sultan Mehmet Han ve oğlu Yavuz Sultan Selîm Han gibi fütûhâtçı olacağı muhakkaktı.
Beyazıt’ın oğulları arasında taht mücadelesi başladı. Beyazıt tahtı oğlu Yavuz Sultan Selim’e bıraktı. 5) Şehzade Selim, bu olay üzerine babasına karşı isyan etti. 4) Boğdan yıllık vergi vermeyi kabul ederek Osmanlı egemenliğine girdi. İmaret’in dikdörtgen olan mekânlarının üzeri tonozlarla örtülüdür. Bu mekânların önünde, İmaret’in camiye bakan yüzlerinde küçük kubbelerle örtülü revak kısmı bulunur. Şehzade Mehmed, Kırım’ın Kefe şehrinde sancak beyliği yapan Şehzade Mehmed, 1504’te vefat etmiştir. II. Bayezid’in vefat haberi alındıktan sonra, bütün İslâm dünyasında gıyâbî cenaze namazı kılındı.
Ancak Rodos şövalyeleri Cem’i esir aldı. Bu durum üzerine Cem Bursa’ya gelerek hükümdarlığını ilan etti. Böylece taht mücadelesi resmen başladı. Camide, kanatlar hariç, altta 12 pencere vardır. 30 cm genişliğinde bir süvenin çevresinde 37,5 cm.lik bir sıva çerçeve ile zenginleştirilmiştir. Benzerine az rastlanan bir şekilde, kemer aynaları bu camide boş bırakılarak içte ve dışta şebekeler kullanılmıştır. Pencere kanatları hemen hepsi aynı örnekte, üç parçalı ahşap ve yazısızdır. Kuşakları, pirinç düğmeleri ve çinisi durmaktadır. Aydın Yüksel’in verdiği bilgilere göre, Müezzin Mahfili, 10 adet ve köşeleri içe doğru 45° düz ve oyuk pahlı 24×24 cm. Bursa kemeri tipinde, uçları kanalve armudî profilli, içleri rumî süslemelerle oyulmuş kemerler mahfili taşımaktadır. Kemerlerin hemen üstünde rûmîli bir süs ve daha yukarıda üç sıra stalaktit dolaşmaktadır. Merdiven kapısı sivri kemerli ve sade olup üstünde yine sade bir taç bulunmaktadır.
Osmanlı Memluk ilişkileri ilk kez Yıldırım Bayezid döneminde bozulmuştur. 5) Bölgeye asker gönderen Leh kuvvetleri geri püskürtüldü. Bu olay Lehliler ile Osmanlı ordusunun ilk savaşıdır. Beyazıd’e karşı Cem Sultan’ı destekleyince 1483’te tamamen ortadan kaldırıldı. 3) Devşirme kökenli devlet adamları ile Türk soylu devlet adamları arasında rekabet hızlandı. 1) Osmanlı Devleti’nin pasif bir politika takip etmesine neden olmuştur.